27 september 2017, Regio - Staatsbosbeheer gaat in het Haringvliet, in het kader van het Droomfonds, werkzaamheden uitvoeren om de natuur te herstellen en te verbeteren. De werkzaamheden zijn op de buitendijkse gorzen Menheerse plaat, Spuigors, Stadse Gorzen en Westplaat Buitengronden. De gebieden worden zo ingericht dat vissen er hun geschikte vispaaiplaatsen kunnen vinden en kustbroedvogels er ongestoord kunnen broeden. Ook de Noordse woelmuis krijgt in de ruigteranden een geschikt leefgebied. Lees hieronder meer.

Het Haringvliet is een belangrijk onderdeel van de Delta. Trekvogels en migrerende vissen komen samen op de overgang van zoet naar zout water. Sinds de aanleg van de Haringvlietdam in 1970 heeft de karakteristieke natuur en soortenrijkdom in het Haringvliet aan kwaliteit ingeboet.

In 2018 worden de Haringvlietsluizen permanent op een Kier geopend. Zout water kan, hoewel beperkt, weer het Haringvliet in. Een goede stap richting een gezonde Delta met meer dynamiek en getij. In het programma Droomfonds Haringvliet (www.haringvliet.nu) werken 6 natuurorganisaties aan deze uitdaging. Staatsbosbeheer is een van de zes partners. Als eigenaar van verschillende buitendijkse gronden heeft Staatsbosbeheer vooral aan de noordrand van Goeree-Overflakkee een direct belang. Hier treft Staatsbosbeheer maatregelen in meerdere deelgebieden waar de kwaliteit van de beschermde natuur een impuls door zal krijgen. Het intergetijde gebied wordt geoptimaliseerd, de paaiplaatsen voor vissen en het leefgebied van de Noordse woelmuis en kustbroedvogels worden hier verbeterd.

Meer beweging in het Haringvliet

Als de Haringvlietdam op een kier gaat komt er weer beweging in het Haringvliet. Zout en zoet water mengen zich, vissen zwemmen in grote getalen door de kier heen en weer en dat trekt enorm veel visetende vogels aan. Het deelproject natuurontwikkeling heeft maar één doel; zorgen dat de huidige natuur van het Haringvliet maximaal kan inspelen en profiteren op de kansen die deze verandering met zich mee zal brengen. Zo maken we bijvoorbeeld aan beide zijden een groene zoom met natuurlijke oevers waar oorspronkelijke dier- en plantensoorten zich thuis voelen en mensen van de unieke getijdennatuur kunnen genieten. Dankzij deze investeringen wordt het natuurgebied bovendien nog makkelijker te beleven voor bezoekers.

Uitvoering maatregelen Menheerse Plaat, Stadse gorzen en Spuigors

Op de buitendijkse gorzen gaat Staatsbosbeheer oude kreken en watergangen herstellen. Kreken en watergangen worden uitgediept zodat ze weer op het peil van Haringvliet komen. Kreken die nu niet rechtstreeks in verbinding staan met het Haringvliet zullen straks weer uitkomen op dit water. De vrijkomende grond blijft in het gebied. Ook worden pompen, dammen en stuwen, die het water vanuit het Haringvliet nu tegen houden, verwijderd. In de ruigteranden is het hier in de loop van de jaren veranderd in een strook met veel hoge bomen. Deze worden verwijderd, zodat riet en ruigte weer de ruimte krijgen. Deze maatregel zorgt ook voor dat er weer zicht komt op het Haringvliet vanaf de dijk.

Maatregelen bij Westplaat

In 2007 is de Westplaat Buitengronden ingericht voor kustbroedvogels en Noordse woelmuis. Het gebied is toen verder ongemoeid gebleven. De voorgenomen maatregelen hier zijn het verwijderen van houtachtige opslag en het optimaliseren van het maaiveld. Aan de rand van het eiland worden stukken ontgraven. De vrijkomende grond wordt weer gebruikt om het maaiveld te verbeteren. Een deel van het gebied wordt niet ontgraven of verbeterd. Dit zijn ruigtestroken, speciaal aangewezen voor de Noordse woelmuis.

Op de toegangsdam naar de projectlocatie wordt een voorde (verlaging) aangebracht waarmee de mogelijkheden van betreding door niet gewenste fauna (andere muizen dan de Noorse woelmuis,) sterk wordt gereduceerd.

Vanuit de natuurtoets zijn er beperkingen aangegeven ten aanzien van de periode waarin de werkzaamheden mogen worden uitgevoerd. De uitvoering van de werkzaamheden is dan ook ingepland in september/oktober 2017.