Regio - Even dreigde het nieuwe filmseizoen van stichting WO2GO in het water te vallen, omdat de locatie waar de altijd goed bezochte filmavonden werden georganiseerd, niet meer gebruikt kon worden. Gelukkig kwam er hulp van enkele trouwe bezoekers die de organisatie attent maakten op mogelijke andere locaties. De keuze is uiteindelijk gevallen op de recreatiezaal in Serviceflat De Vroonlande in Dirksland. Hier zal dan op vrijdag 29 september 2017 de eerste film van het nieuwe seizoen getoond worden die, hoe kan het ook anders in de maand september, in het teken zal staan van Operatie Market Garden. Let dus op de nieuwe locatie; de entree is gratis, maar reserveren is VERPLICHT. Lees hieronder verder.

"September 1944 begint boven Nederland de grootste luchtlandingsoperatie aller tijden. Parachutisten krijgen opdracht de bruggen over de grote rivieren te veroveren, zodat het landleger vanuit het zuiden kan oprukken naar Duitsland. De Poolse Generaal-Majoor Sosabowski voorziet echter een ramp. Had de Britse legerleiding naar hem geluisterd, dan was de geschiedenis anders geweest. Echter men sloeg zijn waarschuwing in de wind onder druk van de haast die Market Garden kende.

De Polen landen ook nog eens aan de verkeerde kant van de Rijn. Een poging om de rivier de Rijn over te steken mislukt echter. Hun inzet zou nutteloos zijn geweest, beweren de Britten na afloop van de strijd. Ook zouden ze slecht hebben gevochten. De “Slag om Arnhem” wordt een bloedbad; de Britse legerleiding geeft de Polen daarvan ook nog eens de schuld. Generaal Sosabowski wordt oneervol uit het leger ontslagen. Ook Nederland deed volledig mee aan de vernedering van de Polen. Een schande die hen als een vloek blijft aankleven. Tot op de dag van vandaag, ondanks latere met name Nederlandse pogingen, dit te verzachten. Hoe moeten we er nu tegen aankijken als blijkt dat de Polen geen lafaards maar helden zijn?"

Voorafgaand aan de film zal vaste gastspreker militair historicus Johan van Doorn uit Sommelsdijk dieper ingaan op de situatie rondom de Polen bij de Slag om Arnhem en dat de geschetste situatie in de film, niet geheel zwart-wit te noemen valt.


19:30 - 20:00 zaal open

20:00 - 20:25 inleiding door Johan van Doorn

20:25 - 21:00 documentaire ‘God bless Montgomery’ deel 1

21:00 - 21:25 pauze

21:25 - 22:00 documentaire ‘God bless Montgomery’ deel 2


Reserveren

Let op, de filmavond wordt georganiseerd op een nieuwe locatie: in de recreatiezaal op de tweede verdieping van Serviceflat de Vroonlande, Staakweg 5, in Dirksland. Entree is GRATIS, maar reserveren is VERPLICHT en kan bij stichting WO2GO via info@wo2go.nl of telefonisch via Dennis Notenboom op 06 518 596 41. NB. De ruimte in deze zaal is beperkt, dus vroeg reserveren is aanbevolen!

Bij grote belangstelling bestaat de mogelijkheid tot een extra voorstelling overdag.