Oude-Tonge - De betrokken dorpsraden op Oost-Goeree-Overflakkee spreken hun bezorgdheid en boosheid uit over het verloop van de procedures voor het plaatsen van windturbines op de oostkant van het eiland. Al eerder kon u hiervan lezen. Ze schrijven hieronder verder: "Boosheid en bezorgdheid richt zich op meerdere feiten...."

Boosheid en bezorgdheid richt zich op de feiten dat:

* de gemeente geen bezwaar heeft ingediend tegen de ontwikkeling van windpark Krammer

* het windpark maar liefst 34 turbines van 185 meter tiphoogte telt, met verlichting (de eerste 3 molens zijn inmiddels zichtbaar)

* de gemeente heeft een quick scan laten uitvoeren over plaatsing turbines langs de zuidkant (!) van de N59

* er een plan ligt om 2 turbines bij te plaatsen op Hellegatsplein door ontwikkelaar Querrent

* de impact van 34 turbines op de woon- en leefomgeving voor de inwoners van alle omliggende dorpen en zeker voor Nieuwe en Oude Tonge zal enorm zijn

* waardedaling en on-verkoopbaarheid van woningen zal sterk toenemen, een tegendraadse beweging nu de woningmarkt in windturbine vrije gebieden zich juist positief ontwikkelt.

De dorpsraden realiseren zich dat het project gewoon gerealiseerd wordt, omdat het al is goedgekeurd door de provincie. "Wij constateren dat dit wel in flagrante tegenspraak is met hetgeen de gemeente ons altijd heeft voorgehouden over de beroemde “eigen regierol”. Gelijke monniken, gelijke kappen? Wij vragen ons af hoe het mogelijk is, dat de concentratie van turbines voornamelijk plaatsvindt op het grondgebied van de voormalige gemeente Oostflakkee. Op de hele kop en het westelijk deel van het eiland komen geen windturbines. De noordrand bij Stellendam moet nog ontwikkeld worden, maar daarover wordt, ook door de gemeente, al geroepen dat het (omwille van het waterbed-effect) moeilijk gaat worden de plannen daar te realiseren......? Waarom worden de inwoners van het oostelijk deel van het eiland zichtbaar zwaarder belast?"

Rol Deltawind

"In de planvorming over uitbreiding Battenoert is door de gemeente opgenomen, dat het de minste plek is om uit te breiden: dit geeft te denken. Spelen hier soms andere belangen een rol? Duidelijk is inmiddels wel dat Deltawind volhardt om de turbines bij Battenoert te plaatsen. Zij dreigt, dat als de gemeenteraad niet instemt met de plannen, dat dit via de provincie geregeld zal worden. Met het risico dat er dan zelfs 12 turbines geplaatst gaan worden in plaats van 6, zoals de aanvraag nu luidt. De opstelling van Deltawind bij uitbreiding Battenoert is helder: zij adviseren tegenstanders de weg naar de rechter. Deltawind i(ooit gestart door idealisten onder het motto 'van én voor leden') veegt nu de 2200 handtekeningen van Nieuwe- en Oude-Tonge zo van tafel. Is dit nog een democratisch proces te noemen?"

"De dorpsraden hebben de afgelopen jaren op vele fronten samengewerkt met de gemeente. Er is voor de plaatsing van windturbines door de verantwoordelijke wethouder, de heer Tollenaar, op bewonersavonden om alternatieve plannen gevraagd. Dat hebben dorpsraden zeer serieus opgepakt en bruikbare alternatieven aangedragen. Nu aangeven is dat het te laat is om de plannen aan te passen, schaadt dit het vertrouwen van de dorpsraden, om een verbindende rol tussen bewoners en gemeente te kunnen zijn. De dorpsraden roepen de inwoners van de voormalige gemeente Oostflakkee op hun bezwaren kenbaar te maken bij de gemeenteraadsleden."

"Verschillende politieke partijen (CDA, CU, SGP en deels VVD) steunen nog steeds het plan over de uitbreiding Battenoert met 6 turbines. De dorpsraden roepen u op, om uw stem te laten horen tegen deze onevenredige belasting door uitbreiding windturbines op ons eiland. Dit onzalige plan zal en moet gekeerd worden. En ook de dorpsraad Nieuwe Tonge in Bloei! onderschrijft dit persbericht."