Ooltgensplaat - Er is al volop "genoten van" en "beleeft in" de prachtige nieuwe natuurspeeltuin Bûûtenplaets, aan de Galathese Haven te Ooltgensplaat. In de haven tegenover de speeltuin is Blauwalg geconstateerd en voor alsnog heeft dit geen invloed op de activiteiten met water in de speeltuin. Uiteraard wordt dit dagelijks gecontroleerd en in de gaten gehouden. Eerder vertelde medeoprichter Wim Noordzij al: "Het water wordt van onderuit opgepompt en daar is geen Blauwalg, dit ligt aan de oppervlakte en verder is er een circulatiesysteem dat rondgepompt wordt waardoor het water in beweging blijft." Dit wordt bevestigd door Imar Kleijburg, van grond-, weg- en waterbouw AMK GWW BV. Lees hieronder zijn uitleg.

"De waterkwaliteit is een issue wat ons al enkele maanden bezig houdt. Dit temeer doordat het algemeen bekend is dat er sprake is van Blauwalgvorming in het Volkerak tijdens de zomermaanden. Zoals Wim reeds aangaf is Blauwalg een algensoort wat zich aan de oppervlakte begeeft in (stilstaand) zoetwater. Om Blauwalg uit de speelvijver te weren zijn de navolgende preventieve maatregelen genomen;

  • De circulatiepomp is geplaatst op 100 cm diepte in de haven.
  • Voornoemde pomp heeft een capaciteit van 200 liter per minuut en draait 24 uur per dag. Theoretisch is dit voldoende om genoeg watercirculatie in de speelvijver te creëren en hierdoor vorming van blauwalg te voorkomen.
  • De speelvijver wordt daarbij bijna dagelijks gecontroleerd op eventuele aanwezigheid van blauwalg en wordt, zoals Wim ook reeds aangaf, buiten gebruik gesteld zodra dit aan de orde mocht zijn.

Het circulatiesysteem is nu eigenlijk al een maand in gebruik (testfase) en vooralsnog hebben we Blauwalg kunnen weren uit de speelvijver. Daar de vorming van blauwalg echter van vele factoren afhankelijk is, wordt dit item nu nauwlettend in de gaten gehouden. Vooralsnog geen enkele reden tot ongerustheid m.b.t. gevaren voor de volksgezondheid."