Ooltgensplaat - Voor het strandje bij Ooltgensplaat geldt vanaf nu een negatief zwemadvies, omdat er blauwalg is waargenomen. De gemeente raadt zwemmers af het water in te gaan. Ook bij de Galathese Haven nabij Paviljoen Sluishaven is Blauwalg geconstateerd. Vermijd contact met het water en laat uw hond er niet in zwemmen. Blauwalg kan bij zwemmers huidirritatie of maag- en darmklachten veroorzaken. De gemeente plaatst waarschuwingsborden bij de watergangen. Waar mogelijk treft de gemeente maatregelen om de doorstroming van water te bevorderen en zo eventuele (stank)overlast zoveel mogelijk te beperken. Lees hieronder meer.

Blauwalg

Blauwalgen zijn bacteriën. Bij rustig en warm weer kunnen deze soorten in stilstaand water zeer snel groeien, hierdoor ontstaan drijflagen. Blauwalg kunt u herkennen aan een blauwe of groene gloed over het water. Als u in aanraking komt met blauwalgen of als u die bij het zwemmen binnenkrijgt, kunt u last krijgen van irritaties aan uw ogen of huid. Andere klachten zijn hoofdpijn, maag- en darmklachten en in sommige gevallen zelfs grotere gezondheidsproblemen. Bent u in aanraking geweest met blauwalgen, spoelt u zich dan goed af onder de douche (douchen is altijd een goed idee na zwemmen in oppervlaktewater). Bij het ontstaan en aanhouden van klachten is het raadzaam om contact op te nemen met de huisarts.

Melding doen

De watergangen binnen de gemeente Goeree-Overflakkee zijn in het beheer bij verschillende partijen. Ziet u blauwalg? Meld het dan bij de gemeente via het algemene telefoonnummer 14 0187 of per mail met een locatieomschrijving en bij voorkeur met foto’s. De gemeente zorgt vervolgens dat uw melding bij de juiste partij wordt neergelegd of treft waar nodig zelf maatregelen.