22 mei 2017, Goeree-Overflakkee - De Commissie m.e.r. heeft het milieueffectrapport voor Windturbinepark Battenoert op Goeree-Overflakkee beoordeeld. De effecten van het park op het landschap zijn nog niet volledig beschreven. De Commissie adviseert daarom het rapport te laten aanpassen. De onafhankelijke Commissie m.e.r. is bij wet ingesteld en adviseert over de inhoud en de kwaliteit van milieueffectrapporten. Zij stelt voor ieder project een werkgroep samen van onafhankelijke deskundigen. De Commissie schrijft geen milieueffectrapporten, dat doet de initiatiefnemer. Het bevoegd gezag - in dit geval de gemeenteraad en burgemeester en wethouders van Goeree-Overflakkee - besluit over het project. Lees hieronder verder.

Foto Windturbinepark Battenoert op Goeree-Overflakkee

Het project

De gemeente Goeree-Overflakkee wil het bestemmingsplan aanpassen om het wind- turbinepark Battenoert van Eneco en Deltawind mogelijk te maken. De gemeente besluit binnenkort ook over de benodigde omgevingsvergunning(en) voor het park. Het park komt aan de zuidkant van Goeree-Overflakkee, ter hoogte van de Grevelingendam. Voordat de gemeente beslist over het bestemmingsplan en over de omgevingsvergunningen zijn de milieugevolgen van het park onderzocht in een milieueffectrapport. De gemeente heeft de Commissie gevraagd het rapport te beoordelen.

Het advies

Het rapport laat de milieueffecten zien van verschillende opstellingsvarianten van 8 tot 10 windturbines die verschillen in hoogte en in grootte (vermogen turbine). Het rapport geeft aan dat maatregelen nodig zijn om teveel hinder door geluid en slagschaduw voor omwonenden en sterfte onder vleermuizen te voorkomen.

De Commissie is nagegaan in hoeverre het rapport de effecten beschrijft van een windturbinepark zoals dat in het bestemmingsplan wordt vastgelegd. Opvallend is dat het bestemmingsplan toestemming geeft voor een ander en kleiner park (6 turbines) dan in het rapport is onderzocht. Het bestemmingsplan geeft voor dit kleinere park al wel aanvullende informatie over geluid en slagschaduw, maar geeft nog geen volledige informatie over het effect op het landschap. Zo ontbreken visualisaties van het kleinere park.

De Commissie adviseert het rapport aan te laten passen en dan pas te besluiten, de gemeente heeft aangegeven het advies over te nemen.

Bron: commissie m.e.r.

Meer informatie, klik op: www.commissiemer.nl/advisering/afgerondeadviezen/3046