Sommelsdijk - Op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee spelen landbouw en visserij een zeer grote rol. In het Streekmuseum Goeree-Overflakkee komt de geschiedenis van de landbouw en visserij op een interactieve wijze weer tot leven doordat het museum twee nieuwe filmpjes heeft laten ontwikkelen. In het filmpje over het laatste Kofjekokertje van Middelharnis gaat de bezoeker terug naar het jaar december 1920. Lees hieronder verder.

Kofjekokertje

"We zien op een vissersboot een dialoog tussen Hansje Auperlee en zijn ‘zeevader’ Groen op zee. Hansje heeft een aantal vragen over de visserij en Groen vertelt over het leven aan boord. Groen attendeert Hansje om nog een brief naar zijn moeder te schrijven. Kort daarna valt Hansje overboord en verdrinkt. Zijn brief die hij kort voor zijn dood schreef en deels te beluisteren is in het filmpje, ligt in de vitrine van het museum."

Omdat het museum niet de beschikking had over een geschikte visserboot, is er gebruik gemaakt van een schaalmodel. In de greenscreen studio van Beeldkracht in Stellendam zijn vervolgens de filmopnamen gemaakt. Acteurs in originele Flakkeese kleding brengen het verhaal tot leven. Vervolgens is dit volledig digitaal tot leven gebracht en staan de acteurs gemonteerd in het kleine schaalmodel.

Koeienwachter

Kees, het koeienwachtertje, is de tweede film die het museum laat zien. Hij symboliseert het landbouwverleden van Goeree-Overflakkee. Hij komt letterlijk tot leven, doordat eerst het standbeeld getoond wordt bij de entree van het museum. Kees verwelkomt de bezoeker en introduceert zijn familie die in het museum woont.

Beide films zijn tot stand gekomen door het project Water, het DNA van Goeree-Overflakkee.

Het project komt voort uit de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee van de provincie Zuid-Holland en belicht op verrassende wijze de bijzonder band die Goeree-Overflakkee heeft met het water. Het leven met water staat centraal. Hoe mensen op het eiland hebben weten te leven en overleven met het water. De watersnood van 1953 is hierin een belangrijk onderdeel in het museum.

Goeree-Overflakkee is één van de zeven erfgoedlijnen van de provincie Zuid-Holland. Bunkers, molens, landgoederen en trekvaarten zijn zichtbare restanten van onze geschiedenis. Zij creëren een omgeving met een eigen identiteit, waarin het prettig wonen, werken en recreëren is. De provincie Zuid-Holland maakt het - samen met anderen - mogelijk om het erfgoed in Zuid-Holland te bezoeken, ervan te genieten en te leren over onze geschiedenis. Meer weten over dit rijke erfgoed? Bezoek geschiedenisvanzuidholland.nl

Ontstaansgeschiedenis

Vorig jaar presenteerde het Streekmuseum al een nieuwe film over de ontstaansgeschiedenis van het eiland. De deels animatiefilm laat zien hoe door inpolderingen het eiland groter en groter werd. De grens tussen water en land werd door de eilanders eigenhandig verlegd. Inmiddels is de film op facebook al meer dan 58.000 keer bekeken. Het Streekmuseum Goeree-Overflakkee is daar erg trots. Naast de subsidie van de provincie Zuid-Holland is een bijdrage ontvangen van het Prins Bernhard Cultuurfonds die de realisatie van de films mogelijk maakte. Wilt u de filmpjes in het echt bekijken? Bezoek het museum in de Kerkstraat van Sommelsdijk. Pinnen is inmiddels ook mogelijk dankzij een bijdrage van Rabobank Het Haringvliet.