Goeree-Overflakkee - In samenwerking met sportkoepel NOC*NSF organiseerde gemeente Goeree-Overflakkee een bijeenkomst ‘Verantwoord alcoholgebruik binnen de sport(vereniging)’ op maandagavond 20 februari 2017 in de raadzaal van bestuurscentrum Het Rondeel in Middelharnis. Tijdens deze avond gaf dr. Nico van der Lely (kinderarts Reinier de Graaf ziekenhuis Delft, oprichter van de alcoholpoli’s en auteur van het boek De alcoholvrije puber) een presentatie over de gevolgen van alcohol voor het puberbrein: "Waarom geven we onze kinderen alcoholvrij- bier om na het sporten te drinken en nep-bubbels om iets te vieren, maar geen lijntje poedersuiker om te doen alsof we coke wegsnuiven? " Ook mevrouw M.C.E. Bax-van Berkel (kinderarts Van Weel-Bethesda ziekenhuis Dirksland) was aanwezig. Aanwezige sportverenigingen kregen tips om de leeftijdsgrens te handhaven. Er werden instructievideo’s getoond, waarin acteurs heikele situaties aan de bar naspeelden en er waren materialen beschikbaar om in de kantine (meer) aandacht te kunnen geven aan dit thema. Lees hieronder verder.

Programma

De opening werd gedaan door burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman, daarna werd de toelichting op het programma gegeven door Matthea Kwint (NOC*NSF). Dr. Nico van der Lely (kinderarts Reinier de Graaf ziekenhuis Delft) gaf een presentatie over de gevolgen van alcohol voor het puberbrein. Dit gebeurde met ondersteuning van dr. M.C.E. Bax-van Berkel (kinderarts Van Weel-Bethesda ziekenhuis Dirksland). Van der Lely gaf aan dat het alcoholgebruik nog steeds zorgwekkend is. Vooral de gevolgen op termijn worden onderschat. De ouders zijn een zeer belangrijke schakel in de voorlichting richting de kinderen. Alarmerende cijfers: slechts 16 procent van de sportverenigingen handhaaft op alcohol gebruik. 2 x alcoholmisbruik bij minderjarigen leidt tot 1 a 2 niveaus verlaging op school. Een iQ-drop van 15 punten wordt gerealiseerd. Oftewel de jeugd wordt dommer, onherstelbare schade. Jeugd die voor de 18 jaar alcohol drinkt heeft tot 6 keer meer kans op een alcoholprobleem als ie volwassen is. Chronisch alcoholgebruik wordt genetisch doorgegeven, zo krijg je kinderen die al geboren worden met een kans van 5% op alcoholprobleem. Aldus Nico van der Lely. Lokaal zijn de cijfers ook bekend, 56 kinderen kwamen afgelopen jaar in het van Weel Bethesda ziekenhuis terecht met alcoholvergiftiging. Op het eiland iets meer jongens dan meisjes, wat landelijk andersom is. Maar de jongsten waren hier weer wel meisjes. Meisjes kunnen minder alcohol verdragen dan jongens. Zij gaan nog eerder 'out'. Grootste gevaar zijn de zoete drankjes, waar gemixt mee wordt of puur gedronken. Meest gevaarlijke is Gold Strike met 50% alcohol. Populair onder de jongeren, weten ouders hiervan? Dokter Bax krijgt de kinderen hier lokaal op de poli en ziet dingen die je geen enkel kind gunt. Want er komt nogal wat nevenschade naast de alcohol. Lichamelijk letsel, seksueel misbruik na drankgebruik, longontsteking door braaksel wat in de longen komt zijn er enkele van. Beseffen ouders dat ze een voorbeeldfunctie hebben. Hoe bizar is het dat een harddrugs als alcohol gepromoot wordt op het sportveld, in de kantine, aan het eind van wedstrijden. Iedereen ziet de reclames op de borden langs het veld op TV. Iedereen ziet dat er geen feestje gehouden kan worden zonder aan alcohol te denken. Dokter Lely zegt: "Wij geven onze kinderen alcoholvrij bier of tijdens nieuwjaar nep-champagne. Raar eigenlijk, want we geven ze geen lijntje poedersuiker om net te doen alsof je een lijntje coke wegsnuift. Het is precies hetzelfde en die knop moet 'om' wat betreft alle organisatoren deze avond.

Wethouder Gerrit de Jong gaf een toelichting op de mogelijkheden voor ondersteuning vanuit de gemeente. Dat er in de gemeente Goeree-Overflakkee een echt "Succesverhaal" te melden valt bij dit thema, werd duidelijk gemaakt door de heer L. Zwakhalen (voetbalvereniging OFB). Hij legde uit hoe bij hun club het 'verantwoord alcoholgebruik' werkt binnen de sportvereniging. Na de pauze deze avond vond een discussie in subgroepen plaats, ingeleid door Matthea Kwint (NOC*NSF). het nabespreken en de conclusie van de avond werd gedaan onder leiding van Matthea, waarna de afsluiting van de avond werd gedaan door burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman.

"Niet alleen de gemeente hecht veel waarde aan een goede voorlichting op het gebied van alcoholgebruik, ook de sportbonden (KNVB, KNLTB, KNHB, KNKV) staan achter deze bijeenkomsten, die door heel Nederland worden georganiseerd."