De Engelse vrienden van de Battle of Britain Memorial Flight hielden de organisatie wel bezig, want andermaal was het vluchtschema veranderd. Niet het informatiepaneel in Oude-Tonge werd als eerste aangedaan, maar het paneel aan de haven bij Ouddorp. Dit betekende dat de tijden precies waren omgedraaid (zie kaartje), voordeel was wel dat u de Lancaster twee keer over zag komen, want ze kwamen uit het oosten van het land!

Op 5 mei 2014 voerde de enige, nog vliegende Avro Lancaster bommenwerper in Europa van de Battle of Britain Memorial Flight, een herdenkingsvlucht uit over Goeree-Overflakkee. Hiermee eerde de Royal Air Force (RAF), eigenaar van dit unieke toestel, de bemanningen van de vier Lancasters die in de Tweede Wereldoorlog op het eiland zijn neergestort.

De vier Lancaster die hier zijn neergestort, behoren tot het Britse Bomber Command. Dit is een afdeling van de RAF di.e in het begin van de Tweede Wereldoorlog met slechts vijfhonderd slecht uitgeruste bommenwerpers wordt ingezet om de oorlog terug te brengen naar Duits grondgebied. Aanvankelijk slaagt men er nauwelijks in de doelen ook maar te raken en het verliescijfer onder de traag en laag vliegende toestellen en hun bemanning is erg hoog. Er zijn betere toestellen nodig en wijziging van de tactiek.De Britten kiezen voor de relatieve veiligheid van het donker van de nacht en concentreren hun toenemende aanvallen op doelen in bezet Europa en Duitsland zelf. In ijltempo wordt gewerkt aan het ontwerpen van zwaardere viermotorige bommenwerpers die tot ver in Duitsland kunnen opereren. Op 9 januari 1941 komt het prototype van de Avro Lancaster in de lucht. De productie van dit veelbelovende toestel wordt één van de prioriteiten van de Engelse luchtvaartindustrie. Het blijkt met zijn vier Rolls Royce Merlin motoren een betrouwbaar en veelzijdig toestel te zijn waarvan diverse specialistische versies worden ontworpen. Zeer bekend is het type dat in staat is om een ronddraaiende stuiterende bom af te werpen waarmee de dammen in het Duitse Ruhrgebied worden aangevallen (de Dambusters). Ook komen er versies die in staat zijn de tot dan toe zwaarste bommen te vervoeren, de zogenaamde Tallboy en de 10.000 kg zware Grand Slam aardbevingsbommen waarmee o.a. het Duitse slagschip Tirpitz wordt vernietigd. In totaal zijn er 7.737 Lancasters geproduceerd. Hiervan vliegen er in 2014 wereldwijd nog slechts twee exemplaren.

Fotowedstrijd
De stichting schreef voor deze herdenkingsvlucht een fotowedstrijd uit. Wie maakte de mooiste foto van de Lancaster? Foto’s die de relatie met het landschap van Goeree-Overflakkee tonen, hebben een streepje voor! Een onafhankelijke jury, bestaande uit Jaap van Nieuwenhuyzen, Piet de Man en Piet Noordermeer, zullen de mooiste foto selecteren. De winnaar krijgt een mooie prijs!

Voorwaarden deelname fotowedstrijd zijn:

  • Per inzender max drie foto’s toegestaan.
  • Foto’s uiterlijk indienen op 12 mei 2014.
  • Foto’s zijn zowel digitaal in te dienen via info@wo2go.nl als per post op het adres Secretariaat WO2GO, Steneweg 21, 3241 XG Middelharnis.
  • Foto’s en beeldrecht worden eigendom van de stichting.
  • Foto’s worden niet geretourneerd.
  • Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

De uitslag met de winnende foto wordt uiterlijk eind mei bekend gemaakt op de website en via de Facebook site van de stichting, als ook in de lokale pers. De winnaar krijgt direct zelf bericht.

Hieronder een klein filmpje waarbij u nog even (na) kunt genieten van het beeld en geluid van dit viermotorige toestel: